Aandachtspunten btw-aangifte 2021

Volgende week, op maandag 31 januari, moeten btw-ondernemers de laatste btw-aangifte over 2021 ingediend hebben. Ook de betaling moet uiterlijk dan bij de Belastingdienst binnen zijn. Deze aangifte heeft, vanwege corona en de sluiting van het oude ondernemersportaal, een aantal punten om op te letten.

Aandachtspunten

Bij het doen van de laatste btw-aangifte van 2021 moeten ondernemers met een aantal dingen rekening houden. Zorg ten eerste dat de aangifte en betaling op tijd binnen zijn bij de Belastingdienst, ook als er geen omzet is gedraaid. Verder is het belangrijk om de correcties van eerdere aangiftes door te geven. Let ook op: het oude ondernemersportaal is na januari niet meer beschikbaar.

BUA-correctie

Voor de btw-aangifte is het belangrijk om het Besluit Uitsluiting Aftrek (BUA) te controleren. Dit gaat over kosten zoals relatiegeschenken, huisvesting voor personeel, sport en ontspanning of giften. Dit geldt niet voor verhuiskosten of een fiets van de zaak. Bovendien gelden er aparte regels voor eten en drinken voor personeel. Bij het BUA geldt een grens van €227,- excl. btw per werknemer. Als de onderneming hieronder blijft, is alle voorbelasting normaal aftrekbaar.

Privégebruik

Tenslotte moet er gekeken worden naar het privégebruik van de ondernemer. De btw hierover moet gecorrigeerd worden. Hieronder valt het privégebruik van de auto. Over het deel dat niet zakelijk gebruikt wordt, hebben ondernemers geen recht op aftrek. Als de ondernemer het werkelijke privégebruik niet heeft bijgehouden, geldt de forfaitaire regeling waardoor 2,7% van de cataloguswaarde van de auto als btw afdragen moet worden. In bepaalde gevallen, zoals wanneer de auto 5 jaar in de onderneming is of er bij aanschaf geen btw is afgetrokken, geldt een forfait van 1,5%.