Effect van het klimaatakkoord op elektrische auto’s

Effect van het klimaatakkoord op elektrische auto’s

We krijgen meer en meer inzicht in het klimaatakkoord nu de coalitie het zo goed als eens is. Het is ons opgevallen dat er voor de elektrische leaserijder veranderingen aankomen. Zo wordt de bijtelling van de zakelijke elektrische auto tot een cataloguswaarde van €45.000 vanaf 1 januari 2020 van 4% naar 8% verdubbeld! Rijdt u een elektrische (lease)auto of overweegt u dit? Lees dan snel verder.

Het voordeel van de elektrische auto

De elektrische auto’s zijn op dit moment voordeliger qua bijtelling dan een fossiele brandstof auto. En hoewel dat voorlopig nog even zo blijft, komt hier weldegelijk verandering in door het klimaatakkoord. Als u overweegt om een elektrische auto te leasen of kopen en dat tot op heden nog niet heeft gedaan, dan kan 2019 nog een goed moment zijn. We leggen uit waarom!

Verhoging van bijtelling

De lage bijtelling voor elektrische auto’s is een stimuleringsmaatregel van de overheid, zodat meer mensen milieuvriendelijker gaan autorijden. Maar waar we nu 4% bijtelling over de eerste €50.000 van de fiscale waarde van een auto betalen, is dat volgend jaar al verdubbeld naar 8%. Daarnaast daalt de grens, die nu op €50.000 ligt, in 2020 naar €45.000. In 2021 zal deze verder zakken naar €40.000. Het lijkt erop dat de bijtelling van een elektrische auto in 2026 gelijk zal zijn aan die van fossiele brandstof auto’s (22%). Tot 2026 is het echter nog wel voordeliger om een elektrische auto aan te schaffen, omdat de bijtelling tot die tijd lager blijft dan van andere fossiele brandstof auto’s.

Berekening van de bijtelling

In 2020 wordt de bijtelling voor elektrische auto’s aangepast naar 8% over de eerste €45.000. Is uw auto meer waard dan €45.000, dan betaalt u over dit resterende bedrag 22% bijtelling. U betaalt dan dus 8% + 22% aan bijtelling. In 2021 verhoogt dit naar 16% bijtelling over de eerste €40.000 van uw auto en 22% over de rest. Dit telt in de jaren tot en met 2025 op tot 17% bijtelling over de eerste €40.000en 22% over de overige waarde. Vanaf 2026 wordt de bijtelling van een elektrische auto gelijkgetrokken aan dat van andere fossiele brandstof auto’s. Zoals u ziet is het tot en met uiterlijk 2025 voordeliger om een elektrische auto aan te schaffen. Een bijkomend voordeel van de elektrische auto is dat deze tot 2024 vrijgesteld blijft van het betalen van de BPM en Motorrijtuigenbelasting.

Voorlopige berichten rondom het klimaatakkoord

Als u voordeliger wilt rijden, raden wij aan om nog dit jaar voor een zakelijke elektrische leaseauto te kijken. Niet alleen omdat het u voordeel oplevert, maar ook omdat u zo mee werkt aan het streven naar emissieloos autorijden. We willen u er wel op attent maken dat dit de voorlopige berichten zijn rondom de bijtelling van elektrische auto’s. Er kunnen nog wijzigingen gebracht worden aan het klimaatakkoord, maar één ding lijkt zeker: de elektrische auto wordt door de jaren heen naar dezelfde bijtelling getild als de fossiele brandstof auto’s.