Inschrijvingen UBO-register verloopt stroef

Inschrijvingen UBO-register verloopt stroef

Het blijft onrustig rondom de inschrijvingen van het UBO-register in Nederland. Dat valt te concluderen uit de registratiecijfers die demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Wat is het UBO-register?

Het UBO-register behoort tot de Europese richtlijnen tegen witwassen. Het register toont de gegevens van de uiteindelijke belanghebbenden van onder andere bv’s en stichtingen. Door het register zou er een beter beeld moeten ontstaan over de wie er achter de schermen het meeste zeggenschap heeft.

Ophef tegenover UBO-register

Er is al lange tijd onenigheid over de UBO-registratie, voornamelijk vanuit familiebedrijven. Zij maken zich zorgen om de privacy, aangezien een gedeelte van de gegevens voor iedereen inzichtelijk is. Belangenvereniging van familiebedrijven FBNed is fel tegen het register en heeft familiebedrijven onlangs nog opgeroepen om zich niet te registreren. Er loopt namelijk nog een rechtszaak tegen het UBO-register, waar de voorzieningenrechter eerder nog over oordeelde dat het register voorlopig open mag blijven. DE FBNed ging hier niet mee akkoord en is in hoger beroep gegaan.

Verduidelijking ANBI bestuurder in UBO-register

In de non-profitsector was ook weerstand tegen het register. De bestuurder van een goed doel is namelijk vaak als UBO in het register te vinden, terwijl deze persoon niet de begunstigde van het goede doel is. Dat is het goede doel namelijk zelf. Hoekstra heeft aangegeven dat deze ANBI-bestuurders voortaan gemarkeerd worden in het UBO-register om hier onderscheid in te maken. Wanneer iemand een UBO-uittrekstel opvraagt van een ANBI-bestuurd, ontvangt hij hier een toelichting bij. Deze is afgestemd op de Samenwerkende Branches Filantropie (SBF) waarin vermeld wordt dat de bestuurde alleen vanwege zijn functie wordt ingeschreven.

Status UBO-registraties

Ondertussen zijn er ruim 209.000 entiteiten in het UBO-register ingeschreven. De meeste hiervan (zo’n 178.000) zijn bv’s. Het kabinet heeft aangegeven dat voor 27 maart 2022 zo’n 1,5 miljoen bestaande organisaties een UBO moeten inschrijven in het register. We zitten inmiddels op 14% van dit aantal. Dit is echter niet met zekerheid te zeggen, want nieuwe inschrijvers in het Handelsregister moeten direct een UBO opgeven. In de tabel maakt Hoekstra geen uitsplitsing naar nieuwe inschrijvingen. Het is echter wel duidelijk dat er nog een flinke slag geslagen moet worden als het op UBO-registraties aankomt.